povratak odlikaša
U ritmu petice
Blog
ponedjeljak, ožujak 12, 2007

Koji dojam bi Thompson trebao ostavljati na mene dok slušam njegovu pjesmu „Geni, geni, kameni“? Kao neki sloboduman intelektualac koji teži da Lijepa naša postane uljuđena postojbina Europejaca svakako bih se trebao gnušati možebitnog primitivizma, dinarizma koji vlada i koji se infiltrirao u pore hrvatskog društva te kao takav kroz razno razne hercegovačke i dalmatinske lobije vlada zemljom. Taj dinarizam je navodno uništio onaj mitlojropejski duh sjeverozapadne Hrvatske kojeg smo stekli služeći kao konjušari austrijskim skorojevićima. Ne, to ne mogu! Jer, u biti, ja se ne mogu odreći svojih gena kamena koji i mene određuju kao homo dinaridusa. No, što je uopće loše u tome dinarizmu?

Domena ovog bloga sadrži ime borajski. Mnogima je uopće nepoznato što on znači. Međutim, neki su čuli za selo Boraja, dvadesetak kilometara od Šibenika na cesti prema Splitu. Mjesto je među rajom poznato kao meka dobre klope, i to janjetine. Borajska janjetina je nadaleko poznata, i svaki putnik namjernik iz sjevernih krajeva kada ide na more dat će oduška svojim instiktima koje kao kulturni europejac nije mogao zatomiti osjetivši vonj pečene janjetine. U njemu se tada ruše sve barijere uljuđene kulture i sjevernjak se pretvara u tasmanijsku neman gdje pater familias sa svojom dječicom i finom gospojom ukrka neđe oko cvajdo-draj kilo pečene janjentine s lukom. Tada mu neće smetati Thompson i geni kameni. Jer, u tom trenu, iz njega progovara ne samo dinarski duh, nego duh prvih lovaca afričke stepe koji su tako tamanili antilope.

E, ta Boraja je inače selo u kojem je živio moj stari, di su moji didovi sidro bacili. Jednim dijelom sebe ja sam Borajac, a drugim dijelom sebe sjevernjak, stanovnik Gradeca, sela koji nosi ime starog dijela Zagreba. A u Gradecu se nalazi dvorac, ljetnikovac hrvatske aristokracije Zrinskih i Frankopana koji su vjerujući toj famoznoj europskoj kulturi ostali bez glava u Beču. I danas, u meni kao da kipti njihov bijes i razočaranje kurvinskom Europom, dvoličnom do srži. Ta ista Europa pušta svoje pipke i na perfidan način kolonizira slavenske zemlje, čini sve ono što germanske barabe još od vremena ruskih šuma nisu učinili. Eh, što radi novac, što sve prodane duše mogu učiniti za šaku eura. Prodaju se sve ljudske vrijednosti za materijalni probitak u društvu. Moral i obraz više ništa ne znače,  čast i dostojanstvo ne postoje, a sve te odlike nazočne su među dinaridima, ljudima koji se probijaju kroz društvo, ali ne dajući guzice i pičke nekome, nego svojom voljom, energijom, i vrijednostima koje nestaju u modernom svijetu. Ima li tu i kulture? Ima, pogledajmo kako je Hrvatska razvijala kulturnu baštinu do 12. stoljeća! U genima kamenima ima i gena kulture, ima i gena napretka koji se očitovao za vrijeme jugovine kada nismo fermali nikoga ni pet posto. I koji nam je đavo došao da se moramo prodavati nekome?

A u narodu kipti nezadovoljstvo takvim poltronstvom zapadu. I onda sve projiciraju na Zagreb kao simbol takve politike iz kojeg sve proizlazi. I onda ja platim ceh takvom stanju duha u Hrvata. Vozim auto ZG rege, i sinoć u Slavoniji mi polupaju retrovizore jer su Osijek i Cibalia izgubili od Dinama i Zagreba. Ej, meni, koji navijam za Hajduk, da zbog Dinama i purgerske bahatosti moram danas kupovati retrovizore.

Kažu da je kršćanski oprostiti, no ja svojim počiniteljima nisam licemjerno oprostio. Lijepo sam samo riječima formulirao što će ih snaći jer su svoj bijes iskalili na krivom mjestu. Neki to zovu kletvom i no ona to nije-to je samo zakon akcije i reakcije pretočen u riječi. Da sam se ustručavao i licemjerno opraštao, dao bih tom činu pohvalu i odobrenje. To bi bilo politički korektno ponašanje europejca. No, ja ne želim takav biti, i želim da se bobu kaže bob, a popu pop. Ja sam homo dinaridus koji shvaća da ona biblijska „oko za oko, zub za zub“ nije poništena milosrđem, nego se treba ispravno shvatiti. Kako siješ tako ćeš i žeti, zašto glumiti da to ne postoji. A mi kao akteri smo samo promatrači, i u tome je tajna opraštanja, da nam se zlo ne zadrži u nama nego da ga satremo, da napravimo što smo dužni činiti.

A sav taj bijes koji lupa i uništava po Hrvatskoj treba samo preusmjeriti na konstruktivno uništenje zapadne kuge koja u našoj zemlji vodi do toga da će poznate ličnosti, kurve i pederi, određivati standarde u književnosti i glazbi. Kamo to vodi? Da čitamo blogove polupismenihih estradnjaka (vjerovatno ste čuli za projekt 'blogbuster') i da gledamo severinizaciju društva?

Ne, hvala!

Geni, geni, kameni, neka vatra gori u meni!

borajski @ 22:17 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare