povratak odlikaša
U ritmu petice
Blog
ponedjeljak, listopad 1, 2007

"Svijet je sačinjen od priča, ne od atoma."- Muriel Rukeyser


Ovim riječima sam započeo uređivanje svoje knjige, prije nešto više od pet godina. Smatrao sam i smatram to jednom velikom istinom. Naši životi su priče, režije, mala književna djela koja svoj epilog dobivaju na kraju. Cjelokupno djelo, život, sastavljen je od više priča koje međusobno povezane daju sliku, pečat kojeg pojedina osoba ostavi u postojanju.

Mala djeca vole priče, i zato ih rado slušaju. Djeca su bezazlena duha, uživaju u životu i imaju pogleda na stvarnost koji još nije zamagljen vizurama odrastanja. Ona se igraju kroz život. Zato i vole priče, jer proživljavajući priču, sudjelujući u njoj kao u nekom snu, upijaju poruku priče, smisao, znanje, koje se nalazi onkraj likova i događanja priče, onkraj motiva...Fokus svijesti djeteta okupao je cijelu radnju priče, kao da je svijest djeteta filmsko platno na kojem se odvijaju scene.

Poznavajući taj princip učenja naši mnogo mudriji preci pisali su mitove i legende o junacima, bogovima i raznim bićima koja nastanjuju neke više predjele. Nisu se bavili sadržajem priče, tko, koga i zašto, nego porukom koja je dana smislom te priče. Smisao priče, mita ili legende jest sama stvarnost priče, a to je svijest slušača. Prateći radnju priče slušateljeva svijest se razvija jer je ona medij odigravanja scena. Po završetku priče smisao bi utkan u svijest, a znanje preneseno. Bajke i nisu bajke, nego jedan duboki način prenošenja istinskog znanja, mimo svih formula, regula i zapovijedi.

A jeste li pomislili da je vaš život možda jedna rola u nekoj priči koju uz vatru, uz zalazak Sunca, negdje u planinama, neki stari djed priča svojim unucima?
Jeste li ikad pomislili da je taj djed samo Postojanje, Bog, a to djete da ste vi sami?
Znali biste tada da svaka radnja u životu ima svoj smisao i konačnu poruku.


Iza svake radnje, svakog događaja, svake riječi koju izgovorimo, misli koju mislimo, treba pogledati iza scene, iza paravana. Treba vidjeti motiv koji vodi neki čin-sve do poruke-mnoge stvari koje učinimo bit će razumljivije. Tada ćete vidjeti da vas kroz nečije oči i postupke Netko voli više nego možete svojom ljubavlju pojmiti. Probajte nekad analizirati neku dramu iz života, onako školski: tema, motiv, mjesto i vrijeme radnje, likovi, i, konačno poruka....

Ako se previše usredotočimo na trenutno, priča postaje triler ili horor, a ako pogledamo iza, samo malo iza, priča postaje najljepša bajka.

borajski @ 09:19 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare